Interview met… Jose Maria Ferrer, Vins Familia Ferrer
10 maart 2022

Juni 2021: ik zou naar Spanje gaan voor de FINE Wine Tourism Expo in Valladolid. Helaas zat ik op dat moment thuis in quarantaine en heb ik de gesprekken via videoverbinding gedaan. Toch heb ik – ondanks dat het allemaal via videoverbinding was – mooie gesprekken gevoerd. Ik had onder andere een gesprek met de eigenaren van Vins Familia Ferrer. Dit wijnhuis vind je in de buurt van Barcelona. Ik mocht ze interviewen en het interview kun jij nu ook lezen!

Kunt u zich voorstellen? 

Ik ben Jose Maria Ferrer, CEO van Vins Familia Ferrer. Vins Familia Ferrer is een klein familiewijnbedrijf met meer dan 150 jaar ervaring. 

Waarom is wijnboer het mooiste beroep ter wereld? 

Als wijnmaker en wijnbouwer sta je in contact met de natuur. Je moet het milieu begrijpen en ervoor zorgen. Tegelijkertijd heb je de mogelijkheid om elk jaar nieuwe wijn te creëren. Elk jaar een nieuwe creatie om weer de beste wijn te maken, rekening houdend met wat de natuur ons dat jaar heeft gegeven. 

Wat is uw missie? 

Ik wil in de voetsporen van mijn voorouders treden en wijnen van wereldklasse produceren op ons landgoed. Ook wil ik dat ze gewaardeerd worden door wijnkenners van over de hele wereld.  

Wat is het verschil tussen uw wijnen en de wijnen van uw buren? 

Het terroir: wij produceren alleen landgoedwijnen en we houden ervan dat onze wijnen hun oorsprong uitdrukken. De kenmerken van de bodem, de orografie (reliëf van het landschap) en het unieke microklimaat van ons landgoed in onze regio, Mediona. 

Wat is uw favoriete druif in de wijngaard? 

Dat is een erg moeilijke vraag om te beantwoorden, want elk jaar is het anders qua kwaliteit. Maar als ik er maar één mag kiezen, dan kies ik onze 100 jaar oude Macabeo-wijngaard. De vrucht is zo uniek dat we een ‘Single Vineyard Macabeo’ hebben kunnen maken: Cau dels Penitents. Een van mijn favoriete witte wijnen!  

 

Wat is uw favoriete druif in de wijnkelder? 

Parellada is een van de traditionele witte druiven in de Cava-blend. Parellada groeit heel goed in onze hoger gelegen regio, Mediona. Hoe we deze delicate druif in de kelder verzorgen, geeft ons de mogelijkheid om onze bekroonde Cava de Paraje Can Sala te maken. 

Wat vindt u van biologisch en/of biodynamisch wijn maken? 

Voor mij is het heel erg belangrijk om voor het milieu te zorgen, om te cultiveren volgens duurzame principes. Het is de enige manier waarop wij een toekomst kunnen achterlaten voor de volgende generaties. Wat dat betreft hebben we al 100% biologische wijngaarden in ons Priorat Estate en zijn we in omschakeling naar biologisch in ons Mediona Estate. Alle Cava de Paraje moet over een paar jaar biologisch zijn. 

Er is veel gaande over klimaatverandering. Merkt u dat de klimaatverandering invloed heeft op uw wijngaard? 

De oogst is nu een maand eerder dan 30 jaar geleden, de balans tussen zuurgraad en suikergehalte verandert en er is steeds vaker ernstige droogte… Maar er is nog zoveel meer verschil! Wij moeten onze wijnbouw aanpassen en veranderen om ervoor te zorgen dat wij nog steeds unieke wijnen kunnen produceren. 

Wat is volgens u de ‘must see’, ‘must do’, ‘must visit’ (naast uw wijnhuis natuurlijk) en ‘must eat’ in de omgeving? 

Er zijn genoeg dingen te doen! Wij zitten op slechts 40 minuten ten zuiden van Barcelona, 20 minuten van de beroemde heilige berg Montserrat, 30 minuten van de Mediterrane badplaats Sitges… Er is een uitstekende gastronomie in de omgeving: van verfijnde restaurants met een een uitstekende keuken tot zeer traditionele restaurants met hoogwaardige producten waar je kunt genieten van echte lokale gerechten. 

Wat is uw favoriete wijn-spijs combinatie, met wijn van uw wijnhuis? 

Can Sala is een Cava de Paraje, omdat de veroudering en complexiteit de meest gastronomische is van alle Cava’s. Cava is zeer veelzijdig, het past goed bij meer soorten voedsel dan welke andere wijn ook. 

Voor onze niet mousserende wijnen hebben we een breed scala aan stijlen en variëteiten die bij verschillende soorten voedsel en gerechten passen. Wij vinden de juiste wijn bij elk gerecht.

Voor wat betreft mijn favoriete match: de traditionele ‘Pa amb Tomaquet’ en Jamón Ibérico met een glas Can Sala Cava de Paraje (brood met tomaat en Ibérico ham). 

Ik vond het ontzettend leuk om meer te weten te komen over wijnhuis Vins Familia Ferrer. Hoe gaaf is het om een bezoek aan Barcelona te combineren met een bezoek aan dit wijnhuis? Bij mij staat een bezoek aan dit wijnhuis inmiddels wel op mijn wensenlijst.

Kende jij dit wijnhuis al, of heb jij dit wijnhuis misschien al bezocht? Dan hoor ik heel graag jouw ervaringen!

Jose Maria Ferrer, thank you so much for this interview!

Mijn naam is Laura Westerbrink en al van jongs af aan is reizen mijn passie. Al tijdens de middelbare school wist ik dat ik ‘iets in de reisbranche’ wilde doen. In 2016 kwam Personal Touch Travel op mijn pad en heb ik een aantal jaar met heel veel enthousiasme vele reizen samengesteld. In maart 2019 mocht ik op studiereis naar Zuid-Afrika. Daar ging het vlammetje branden: ik zou mij gaan specialiseren in wijngebieden en wijnreizen!
Wijngebieden hebben iets magisch en dat wil ik jou ook laten proeven!

Lees meer

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Iets ten zuiden van Dieren vind je Domein Hof te Dieren, wijngaard. Een plek waar passie en vakmanschap samenkomen, dat merk je meteen wanneer Youp Cretier begint te vertellen over zijn wijngaard. Net ten oosten van de Veluwe biedt deze wijngaard een heerlijke plek...

Domein Hof te Dieren, wijngaard

Domein Hof te Dieren, wijngaard

Wijn is echt niet alleen maar goed als het uit Frankrijk of Italië komt… In Nederland hebben wij namelijk ook mooie wijngaarden en geweldige wijnhuizen waar heerlijke wijn gemaakt wordt! Vorig jaar zijn we met een bus naar Hof van Twente geweest. Er waren meerdere...

Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente

Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente

Het is alweer even geleden, maar op zaterdag 24 september 2022 zijn we met een supergezellige groep met de bus naar Wijngaard Hof van Twente geweest. Wat begon als 'een leuk idee', werd een supergezellige en inspirerende miniwijnreis naar het altijd mooie en gezellige...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.