Domein Hof te Dieren, wijngaard
4 april 2023

Wijn is echt niet alleen maar goed als het uit Frankrijk of Italië komt… In Nederland hebben wij namelijk ook mooie wijngaarden en geweldige wijnhuizen waar heerlijke wijn gemaakt wordt! Vorig jaar zijn we met een bus naar Hof van Twente geweest. Er waren meerdere mensen die nog nooit een Nederlandse wijngaard hadden bezocht, dus dit was een mooie kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met Nederlandse wijn.

Dit jaar staan er weer 2 dagtochten gepland naar een Nederlandse wijngaard: Domein Hof te Dieren, wijngaard. Net zoals de wijngaarden in Frankrijk allemaal een eigen manier hebben van het maken van hun wijn, is dat in Nederland uiteraard ook het geval. Vandaag een korte kennismaking met Domein Hof te Dieren. En mocht het je aanspreken: je kunt je nog steeds aanmelden voor de dagtocht op 20 mei of 30 september!

Even voorstellen

Domein Hof te Dieren, wijngaard, wordt gerund door Youp en Riet Cretier. Al sinds 2004 (volgend jaar een jubileum!) runnen zij hun twee hectare biologische wijngaard in, jawel, Dieren. Voordat het in 2004 een wijngaard werd, was deze – aan drie kanten – ommuurde grond een moestuin. De muur is geplaatst in 1885 en werd hier neergezet om een mesoklimaat te creëren. Doordat de wind minder vat heeft op wat er geplant staat, is het ‘binnen de muren’ in het voorjaar en in de zomer warmer dan ‘buiten de muren’. Eerder een moestuin, maar nu is het de grootste ommuurde wijngaard van Nederland! En zoals hierboven vermeld is het een biologische wijngaard. Al sinds 1992 is het terrein al biologische grond, waardoor de wijn die gemaakt wordt biologisch gecertificeerd is. Tijdens de rondleiding zal Youp hier nog veel meer over vertellen.

Wist je dat ze in Dieren – naast ‘gewone’ wijn – ook port maken? Het wijnhuis zit vol verrassingen 🙂 En tijdens de dagtocht gaan we nog veel meer zien en leren over deze wijngaard!

Hoe ziet de dagtocht er precies uit?

Leuk, zo’n dagtocht, maar wat gaan we dan precies doen? Het is vooral de bedoeling dat we er met z’n allen een gezellig dagje weg van gaan maken! Er moet niks, er mag van alles (tot op zekere hoogte natuurlijk ;-)) We gaan met de bus en stappen op in Wijhe, Olst of Deventer. Vanuit daar rijden we door naar Dieren.

Bij Domein Hof te Dieren genieten we van een gezellige middag met een heerlijke lunch. Het is een uitgebreide lunch met onder andere keuze uit meerdere luxe broodjes, verschillende soorten brood, roomboter, vleeswaren, Hollandse en Franse kaas, zoet broodbeleg, rauwkost en iets te drinken. Helaas geen kroketten 😉 Een vegetarische lunch is mogelijk! Ook krijgen we een rondleiding door de wijnboer himself Youp en uiteraard een wijnproeverij. Youp zal tijdens de rondleiding meer vertellen over (nieuwe) druivenrassen, de historie van het landgoed, de unieke locatie en ligging van de wijngaard. En geloof mij, ik ben inmiddels al een keer in Dieren geweest, Youp vertelt veel én heel erg passievol over de wijngaard! Zijn motto is gebaseerd op ‘de 4 L-en’: Lekker, Leuk, Leerzaam en Ludiek! Op de terugweg weet je weer waarom het zo heerlijk is dat we met de bus gaan, want je hebt je tijdens de wijnproeverij niet in hoeven houden. Je hoeft toch niet zelf terug te rijden!

Totale duur van het bezoek: ongeveer 3 uur. Na afloop heb je de mogelijkheid om nog een aantal lekkere wijnen mee naar huis te nemen. En ook daar is genoeg plek voor in de bus 🙂

Ben jij enthousiast geworden over Domein Hof te Dieren, wijngaard, en wil jij nog meer weten, leren en proeven over en van dit wijnhuis? Meld je dan snel aan via deze link.

Let op: deze dagtocht gaat door bij minimaal 30 aanmeldingen. Uiteraard houden wij u per mail op de hoogte.
Om deel te nemen dient u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Foto’s: eigen foto’s van de dagtocht in september ’22 en foto’s van Domein Hof te Dieren, wijngaard

Mijn naam is Laura Westerbrink en al van jongs af aan is reizen mijn passie. Al tijdens de middelbare school wist ik dat ik ‘iets in de reisbranche’ wilde doen. In 2016 kwam Personal Touch Travel op mijn pad en heb ik een aantal jaar met heel veel enthousiasme vele reizen samengesteld. In maart 2019 mocht ik op studiereis naar Zuid-Afrika. Daar ging het vlammetje branden: ik zou mij gaan specialiseren in wijngebieden en wijnreizen!
Wijngebieden hebben iets magisch en dat wil ik jou ook laten proeven!

Lees meer

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Iets ten zuiden van Dieren vind je Domein Hof te Dieren, wijngaard. Een plek waar passie en vakmanschap samenkomen, dat merk je meteen wanneer Youp Cretier begint te vertellen over zijn wijngaard. Net ten oosten van de Veluwe biedt deze wijngaard een heerlijke plek...

Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente

Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente

Het is alweer even geleden, maar op zaterdag 24 september 2022 zijn we met een supergezellige groep met de bus naar Wijngaard Hof van Twente geweest. Wat begon als 'een leuk idee', werd een supergezellige en inspirerende miniwijnreis naar het altijd mooie en gezellige...

Ondernemen vanuit zielsmissie

Ondernemen vanuit zielsmissie

De afgelopen maanden was het hier stil. Eind april ben ik begonnen met mijn nieuwe freelanceklus bij Bookabus en dat vergt tijd en energie. Nieuwe dingen leren, ineens weer ‘voor een ander’ aan het werk zijn. Inmiddels ben ik 2 maanden onderweg en kan ik oprecht...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.