Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente
4 november 2022

Het is alweer even geleden, maar op zaterdag 24 september 2022 zijn we met een supergezellige groep met de bus naar Wijngaard Hof van Twente geweest. Wat begon als ‘een leuk idee’, werd een supergezellige en inspirerende miniwijnreis naar het altijd mooie en gezellige Bentelo! 🙂

We werden, na een fijne busrit, ontvangen met een kopje koffie en krentewegge, waarna we een rondleiding kregen van Henk langs de wijngaard en in het wijnhuis. Henk vertelde met veel passie over de geschiedenis, over de wijnen en over alles wat we maar wilden horen. Ik vond het echt een cadeautje dat hij ons mocht rondleiden, want de passie en liefde die hij liet zien was geweldig. En dat is precies wat ik mensen wil laten zien, de passie die wijnboeren voor hun vak hebben. Het was geweldig dat Henk dit ook zo mooi liet zien! Tijdens en na de rondleiding proefden we uiteraard ook hun wijnen. Na de rondleiding was dat in combinatie met een heerlijke tapasplank van lokale lekkernijen. Wist je dat Wijngaard Hof van Twente ook port maakt? Helaas konden we dat nu niet proeven, omdat het niet meer op voorraad was. Maar we gaan graag nog een keer terug voor hun port!

Het was een hele fijne en gezellige dag. Dat is ook precies wat we van de groep terugkregen, inclusief de vraag wanneer we dit weer gaan organiseren. I will keep you posted 😉 Na afloop heb ik nog even kort met Ilse Visscher, de eigenaresse van Wijngaard Hof van Twente, gesproken. Ik heb haar gevraagd of ik haar mocht interviewen en dat vond ze erg leuk! Ik vind het een mooi interview geworden, waarin je ook echt de passie van Ilse voor het vak terugleest. Pak een wijntje en lees lekker mee!

Interview met Ilse Visscher

Kunt u zich aan ons voorstellen?

Ik ben Ilse Visscher, geboren en getogen in Bentelo. Na mijn studie orthopedagogiek in Groningen ben ik gaan werken in de gehandicaptenzorg en vanaf 2000 wijnboerin. Ik ben getrouwd met Roelof. We hebben samen 3 kinderen die uit huis zijn. De middelste, Mart, studeert wijnbouw in Duitsland.

Hoe kreeg u het idee om te starten met een wijngaard/wijnhuis?

Mijn man Roelof wilde van kinds af aan boer worden. Hij is na zijn studie internationale agrarische handel gaan werken als manager, maar ondertussen zijn we gaan kijken naar een mogelijkheid om zelf een agrarisch bedrijf te starten. We lazen in die tijd over een wijngaard in Wageningen. We zijn gaan kijken en waren verkocht. Hoewel (bijna) iedereen het ons afraadde om in Nederland met een wijngaard te beginnen, waren we na verschillende bezoekjes aan de universiteiten in Duitsland overtuigd van de kansen en de mogelijkheden.

Bovendien: een uniek project, met een prachtig product. Zo zijn we gestart.

Waarom is wijnboer het mooiste beroep?

Als wijnboerin ben je met veel verschillende aspecten bezig: de natuur (misschien wel het belangrijkste): je laat iets ontstaan, bloeien. Vanuit een plantje ontstaan druiven waar je wijn van maakt! Heerlijk buiten werken. In de wijnmakerij maak je een mooi product, wat lekker is, wat veel mensen kan bekoren. De gasten, klanten die komen zijn geïnteresseerd in wijn, zijn goed gestemd. Het gastheerschap vind ik een prachtig vak! Dan bieden we hier ook nog eens werk en dagbesteding, waarbij de medewerkers trots zijn op wat ze doen, zich ontwikkelen. Daar dragen we aan bij. Tenslotte: het ondernemerschap: je hebt een bedrijf te runnen.

Wat is uw missie?

Kwalitatief hoogwaardige wijn maken, die wereldwijd zich staande houdt, op een maatschappelijk verantwoorde manier.

Wat is het verschil tussen uw wijnen en de wijnen van andere wijnhuizen/wijngaarden in het midden/oosten van ons land?

Op zich zijn de verschillen in de regio niet heel groot, als dezelfde druiven zijn aangeplant en met dezelfde aandacht wijnbouw wordt gedreven. Wat het bij ons bijzonder maakt is dat we werken met inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, buitenlandse stagiaires en vrijwilligers en we alles op 1 plek hebben. We verbouwen druiven en vinificeren het in de wijnmakerij bij ons op het erf. Daarnaast een wijnterras en wijnserre, wat de wijnbeleving compleet maakt.

Wat is uw favoriete druif (in de wijngaard en/of in de kelder)?

Mijn favoriet blijft de Johanniter. Een knisperend droge frisse witte wijn, met aroma’s van citrus en wit fruit.

Wat is uw favoriete wijn-spijs combinatie, met wijn van uw wijnhuis?

Ik hou van de Regent in combinatie met een kaasterrine, met verschillende soorten kaas en noten.

Wat vindt u het leukste en wat vindt u het moeilijkste aan het maken van wijn?

Het leukste aan wijn maken is een mooi product neer kunnen zetten, die een eigen karakter heeft. Het blenden vind ik binnen het proces fantastisch om te doen: verschillende partijen afzonderlijk doorproeven en blenden tot een partij die voor mij en de consument heerlijk is om te drinken. Het moeilijkste is het accepteren van de soms slechte weersomstandigheden. Soms moet je (te vroeg) oogsten, soms ben je net te laat en moet er veel worden uitgeselecteerd. Het wordt pas rustig als alle druiven veilig in de wijnmakerij zijn beland…

Merkt u de klimaatverandering in uw wijngaard?

Jazeker: de laatste jaren zijn warmer. Droger, natter, extremer. Door de temperatuursverhoging in de zomer hebben we in 2020 gekozen voor aanplant van de Pinot Noir, die we 20 jaar geleden niet zouden durven aanplanten. Dit jaar is de druif voor het eerst mooi rijp geworden en hebben we de eerste mooi rijpe oogst binnen gehaald.

Wat wilt u echt nog vertellen over uw wijnhuis?

We zijn trots op ons bedrijf, waarbij we met alle betrokken, enthousiaste medewerkers echt goede wijn kunnen maken in Nederland!

Ilse, ontzettend bedankt voor de geweldige middag die we bij jullie hebben gehad. En uiteraard ook hartelijk dank voor het beantwoorden van de interview vragen!

Wil jij nog meer interviews lezen? Hier lees je het interview met Etienne-Arnaud Dopff van Wijnhuis Dopff au Moulin (Elzas, Frankrijk).
Ook in onze wijnreisgids kun je veel interviews lezen met wijnboeren uit de Elzas!

Mijn naam is Laura Westerbrink en al van jongs af aan is reizen mijn passie. Al tijdens de middelbare school wist ik dat ik ‘iets in de reisbranche’ wilde doen. In 2016 kwam Personal Touch Travel op mijn pad en heb ik een aantal jaar met heel veel enthousiasme vele reizen samengesteld. In maart 2019 mocht ik op studiereis naar Zuid-Afrika. Daar ging het vlammetje branden: ik zou mij gaan specialiseren in wijngebieden en wijnreizen!
Wijngebieden hebben iets magisch en dat wil ik jou ook laten proeven!

Lees meer

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Iets ten zuiden van Dieren vind je Domein Hof te Dieren, wijngaard. Een plek waar passie en vakmanschap samenkomen, dat merk je meteen wanneer Youp Cretier begint te vertellen over zijn wijngaard. Net ten oosten van de Veluwe biedt deze wijngaard een heerlijke plek...

Domein Hof te Dieren, wijngaard

Domein Hof te Dieren, wijngaard

Wijn is echt niet alleen maar goed als het uit Frankrijk of Italië komt… In Nederland hebben wij namelijk ook mooie wijngaarden en geweldige wijnhuizen waar heerlijke wijn gemaakt wordt! Vorig jaar zijn we met een bus naar Hof van Twente geweest. Er waren meerdere...

Ondernemen vanuit zielsmissie

Ondernemen vanuit zielsmissie

De afgelopen maanden was het hier stil. Eind april ben ik begonnen met mijn nieuwe freelanceklus bij Bookabus en dat vergt tijd en energie. Nieuwe dingen leren, ineens weer ‘voor een ander’ aan het werk zijn. Inmiddels ben ik 2 maanden onderweg en kan ik oprecht...

2 Reacties

  1. Wim Lokate

    Leuke miniwijnreis naar Bentelo. De passie en de kennis spat er zowel bij Henk als Ilse vanaf. Ook het personeel wat er werkt heeft kijk op gastheerschap en dus de horeca. We waren echter niet op pad met wijnkenners. Had de indruk dat het voor velen de eerste keer was op een wijngaard . Dat hindert niet natuurlijk! Een opmerking: misschien kun je aangeven hoelang de ” excursie” duurt.

    Antwoord
  2. Irene

    Passievol interview, leuk om te lezen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.