Interview met Etienne-Arnaud Dopff, Dopff Au Moulin
25 november 2021

Dopff Au Moulin: een wijnhuis dat je in het hart van de Elzas kunt vinden, in Riquewihr. Zij hebben de basis gelegd voor de bekende Crémant d’Alsace, zoals je in onderstaand interview kunt lezen. Vorig jaar hebben wij Dopff Au Moulin ook bezocht, maar hebben wij geen interview met ze kunnen afnemen. Daarom ben ik nu heel blij dat ik alsnog dit interview met ze heb kunnen doen!

Etienne-Arnaud Dopff: un grand merci à vous!

Kunt u zich aan ons voorstellen?

Dopff Au Moulin is een wijndomein, gevestigd in Riquewihr sinds 1574. Ons domein heeft 64 hectare aan wijngaarden, waarvan 14 hectare Grand Cru geclassificeerd (Grand Cru Schoenenbourg de Riquewihr, Grand Cru Sporen de Riquewihr en Grand Cru Brand de Turckheim). Ook zijn wij pionier van de Crémant d’Alsace. Gustave Julien, mijn overgrootvader, woonde tijdens de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900 een presentatie bij van de ‘Champagne methode’. Hij was 17 jaar, maar hij was zo onder de indruk van deze ontdekking dat hij besloot om 2 jaar in de Champagnestreek door te brengen om meer te weten te komen over deze manier van wijnmaken. Vervolgens besloot hij om deze methode aan te passen op de Elzasser druivensoorten.

In 1976 ziet de AOC Crémant d’Alsace het licht. Helaas is Gustave Julien Dopff 4 jaar eerder overleden, du hij heeft de komst van de AOC helaas niet mee mogen maken. Zijn zoon, Julien-Pierre, en zijn kleinzoon, Pierre-Etienne, hebben de fakkel overgenomen om van de Crémant d’Alsace een van de speerpunten te maken van de Elzasser wijnen.

Over mij: ik ben Etienne-Arnaud Dopff en ik vertegenwoordig de 13e generatie binnen het familiedomein.

Etienne-Arnaud Dopff

Aanvulling: Gustave Julien Dopff was ook de eerste die de Elzasser wijnen in de inmiddels bekende lange, slanke fles bottelde. Hij stuurde de flessen (bedenk je goed: dit is al zo’n 100 jaar geleden!) naar Australië en vroeg of ze de flessen ongeopend weer terug wilde sturen. Bij thuiskomst bleek de wijn nog in perfecte conditie, dus wist hij dat hij de Elzasser wijnen over de hele wereld kon versturen.

Waarom is wijnboer het mooiste beroep ter wereld?

Wijnboer zijn is werken met de natuur. Je moet weten hoe je ernaar moet kijken en moet luisteren om de wijngaard met succes te beheren. Daarnaast moet je ook accuraat werken in de kelder. Tot slot heb je prachtige ontmoetingen met onze klanten. Dit zijn redenen die ervoor zorgen dat het beroep van wijnboer het mooiste beroep ter wereld is!

Wat is uw missie?

Wij willen, door middel van onze wijnen, emotie en een ervaring geven aan onze klanten.

Wat is het verschil tussen uw wijnen en die van uw buren?

Elke wijnboer en elk wijnhuis heeft zijn eigen stijl en zijn eigen manier van vinificatie. Onze vinificatie zorgt ervoor dat wij droge en gastronomische wijnen kunnen geven aan onze klanten. Wij bieden ook 10 verschillende soorten Crémant d’Alsace aan: voor elke gelegenheid of elk seizoen een eigen bubbel.

Wat is uw favoriete druif in de wijngaard?

De riesling, vanwege zijn prachtige mineraliteit en zijn late rijpheid.

Wat is uw favoriete druif in de kelder?

Ook de riesling, omdat deze druif zo duidelijk zijn oorspronkelijke terroir weerspiegelt als hij goed gevinificeerd is!

Dopff Au Moulin

Wat vindt u van biologisch en/of biodynamisch wijn maken?

Het maken van biologische en biodynamische wijn is de toekomst van duurzame wijnbouw. Ik vind dat respect voor mens en natuur centraal zou moeten staan in elke organisatie. Wij zijn er erg trots op dat wij overschakelen op biologische landbouw en wij willen daarin ook graag aangeven dat de mens een prominente plaats heeft in ons domein. Zo is het voor ons heel belangrijk dat onze oogst voor 100% met de hand gebeurt, om zo min mogelijk ‘inputs’ in de kelder te kunnen garanderen.

Merkt u de klimaatverandering in uw wijngaard?

Ja, dat merken wij zeker. Wij merken het vooral aan de pinot noir die aan dichtheid wint.

Merkt u in de Elzas een tendens richting frissere en lichtere wijnen?

Ja, de consumenten zijn vaak op zoek naar frisse wijnen die een wat lager alcoholpercentage hebben. De Elzasser wijnen vinken zeker het vakje aan van lichte en frisse wijnen. Het zijn aromatische wijnen, die het grote voordeel hebben dat ze bij verschillende gerechten van over de hele wereld passen.

Aanvulling: In het Frans zeggen ze zo mooi dat ‘de Elzasser wijnen kunnen trouwen met de keukens van over de hele wereld’ 🙂

Wat zijn volgens u de plekken die wijntoeristen in de Elzas absoluut moeten bezoeken, naast uw domaine natuurlijk?

De Elzas heeft de geweldige traditie om toeristen te verwelkomen in het hart van de wijnkelders. Het is dus essentieel om wijn te gaan proeven bij de wijnboer.
Dan is ook de gastronomie van groot belang in de Elzas, dus het bezoeken van een Winstub is een must. Ook wil ik het bezoeken van de typische Elzasser dorpjes toevoegen en het ontdekken van het prachtige landschap door middel van een wandeling, fietstocht of een Segwaytour.

Wat is uw favoriete wijn-spijscombinatie?

De Riesling Grand Crus Schoenenbourg met de zalmsoufflé van Auberge de l’Ill (familie Haeberlin in Illhaeusern): een unieke wijn-spijscombinatie, riche en émotions!

Ik vond het geweldig om dit interview te mogen afnemen en ik vind het verhaal heel inspirerend. Uiteraard ben ik ook benieuwd wat jij van het interview vond, laat je het mij weten? Mocht jij nu ook zo’n inspirerend wijnhuis kennen wat ik mag interviewen, dan hoor ik het heel graag!

Meer weten?

Wil je meer weten over de Elzas? In onze wijnreisgids Wijn & Reizen Elzas vind je meer informatie over dit prachtige gebied!

Wil je de wijnen van Dopff Au Moulin proeven én meer leren over de Elzas? Ga dan op online wijnreis naar de Elzas, inclusief wijnproeverij van 3 wijnen van Dopff Au Moulin! De online wijnreis kun je doen op een moment dat het jou uitkomt en is dus niet gebonden aan een vast tijdstip 🙂

Foto’s met dank aan Wijnhuis Dopff Au Moulin.

Mijn naam is Laura Westerbrink en al van jongs af aan is reizen mijn passie. Al tijdens de middelbare school wist ik dat ik ‘iets in de reisbranche’ wilde doen. In 2016 kwam Personal Touch Travel op mijn pad en heb ik een aantal jaar met heel veel enthousiasme vele reizen samengesteld. In maart 2019 mocht ik op studiereis naar Zuid-Afrika. Daar ging het vlammetje branden: ik zou mij gaan specialiseren in wijngebieden en wijnreizen!
Wijngebieden hebben iets magisch en dat wil ik jou ook laten proeven!

Lees meer

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Iets ten zuiden van Dieren vind je Domein Hof te Dieren, wijngaard. Een plek waar passie en vakmanschap samenkomen, dat merk je meteen wanneer Youp Cretier begint te vertellen over zijn wijngaard. Net ten oosten van de Veluwe biedt deze wijngaard een heerlijke plek...

Domein Hof te Dieren, wijngaard

Domein Hof te Dieren, wijngaard

Wijn is echt niet alleen maar goed als het uit Frankrijk of Italië komt… In Nederland hebben wij namelijk ook mooie wijngaarden en geweldige wijnhuizen waar heerlijke wijn gemaakt wordt! Vorig jaar zijn we met een bus naar Hof van Twente geweest. Er waren meerdere...

Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente

Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente

Het is alweer even geleden, maar op zaterdag 24 september 2022 zijn we met een supergezellige groep met de bus naar Wijngaard Hof van Twente geweest. Wat begon als 'een leuk idee', werd een supergezellige en inspirerende miniwijnreis naar het altijd mooie en gezellige...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.