Interview met Anne van Domaine Lachat
5 oktober 2021

Een aantal maanden geleden sprak ik Anne voor het eerst. Wij volgden elkaar al even op Instagram en wij wilden kijken of wij wellicht een samenwerking op konden gaan zetten. Door meerdere omstandigheden is dat niet direct gelukt, maar afgelopen week sprak ik Anne weer. Ik opperde het idee om haar te gaan interviewen voor mijn blog en Anne heeft ook nog iets heel gaafs voor jullie – lezers van mijn blog – in petto! Ik zal jullie heel kort wat vertellen over het gebied waar Anne woont, de Beaujolais. Ook geef ik jullie een hele korte introductie over Domaine Lachat, voordat we naar het interview gaan. Daarin vertelt Anne nog veel meer over zichzelf en over Domaine Lachat.

Beaujolais

De Beaujolais is een regio in Frankrijk, grofweg ten zuiden van Mâcon en ten noorden van Lyon. Beaujolais bestaat uit de woorden ‘beau’ (mooi) en ‘jolie’ (leuk/mooi). De wijnstreek is bekend door de beaujolais nouveau: deze wijn komt elk jaar op de derde donderdag van november op de markt. De druiven zijn slechts 2 maanden hiervoor geplukt. Zelf vierden wij, tijdens mijn studie Frans, deze derde donderdag van november ook altijd. Als ik de vrijdag daarna dan om kwart voor 9 weer college had was ik niet heel gelukkig, want dit feestje ging vaak door tot in de late uurtjes 😉 De beaujolais nouveau (ook wel beaujolais primeur genoemd in Nederland) wordt altijd jong gedronken en is dus geen bewaarwijn.

De wijnstreek valt grotendeels in de Bourgogne, maar toch wordt de Beaujolais vaak als zelfstandige wijnstreek gezien. Wijnen uit de Beaujolais hebben echt hun eigen identiteit. De beste en meest krachtige wijnen komen uit de 10 ‘crus du Beaujolais’. Deze 10 liggen in het noordelijke gedeelte van de Beaujolais.

Domaine Lachat

Anne komt uit Nederland en woont inmiddels alweer een paar jaar in Frankrijk. Zij is, samen met haar man, eigenaresse van Domaine Lachat. Zoals zij zelf op hun website aangeven:

“Domaine Lachat is een plek voor levensgenieters. Je kijkt hier uit over het glooiende landschap van de Beaujolais terwijl je geniet van een goed glas wijn. Neem een duik in het zwembad, of geniet van een goed boek in de schaduw. Omringd door onze eigen wijnvelden.”

Dat klinkt als een plek die je moet bezoeken toch? Ik mocht Anne een aantal vragen stellen over Domaine Lachat, de Beaujolais en over de wijnweek die zij in november 2021 voor de tweede keer gaat organiseren.

– Wie ben je en hoe lang woon je al in Frankrijk?

Ik ben Anne en sinds 2018 woon ik samen met Thijs en onze twee kinderen Harry en Loek in Régnié-Durette. Een klein dorpje in de Beaujolais.  

Anne en Thijs (Foto gemaakt door Leonie, Corknclever)

– Hoe zijn jullie in Frankrijk, en specifiek in de Beaujolais, terecht gekomen?

Het was een droom van ons beiden om ooit in Frankrijk te wonen. Maar we zagen dit als iets voor later. We werkten beiden als accountant bij een groot kantoor en hoopten door nu hard te werken, later vroeg met pensioen te kunnen.

We kwamen er eigenlijk achter dat we meer van het in-het-NU leven en genieten zijn en we dachten er steeds vaker aan om onze droom eerder te verwezenlijken. We wilden vooral een rustiger leven waar we samen met de jongens meer tijd buiten en in de natuur konden doorbrengen. ‘

De Beaujolais is een regio waar we al een aantal jaar kwamen voor vakanties en om wijn te proeven en te kopen. Thijs komt hier zelfs al meer dan 20 jaar. 

– Is het altijd al jouw droom geweest om een bed & breakfast te runnen?

Ja eigenlijk wel. Voordat ik in de accountancy terecht kwam, heb ik op de hoge hotelschool in Maastricht gestudeerd en ik dacht er al sinds die tijd aan om een eigen B&B te starten. 

Een heerlijk uitzicht vanuit een van de gîtes.

– Heb je altijd al interesse gehad in wijn en wijngaarden, of is dit gedurende de afgelopen jaren gegroeid?

De interesse was er al, maar vooral in het proeven van wijnen, het ontdekken van mooie gebieden en de combinatie koken en wijn. Maar dat we hier onze eigen wijngaarden hebben en wijn maken had ik in eerste instantie helemaal niet verwacht. 

Toevallig (of bestaat er geen toeval?) was het eerste huis dat we hier bezochten een oude wijnboerderij die heel geschikt was om te verbouwen tot kleinschalig vakantieverblijf. Daarnaast konden we de omliggende wijngaarden ook kopen. Wijnboeren om ons heen spoorden ons aan om er zelf mee aan de slag te gaan. Op dat moment ben ik een opleiding gaan doen en stage gaan lopen om het vak te leren.

– Wat is jouw favoriete wijn?

Dat is wel een hele moeilijke vraag. Ik heb geen specifieke favoriet, natuurlijk drink ik nu veel wijnen uit de Beaujolais en daar geniet ik nog steeds erg van. Daarnaast ben ik fan van wijnen gemaakt van de Poulsard druif uit de Jura. Ik wissel wel graag af en er zijn een aantal witte wijnen uit Oostenrijk en Duitsland die ik ook altijd in de wijnkast heb liggen.

Alles wat ik drink is gemaakt met respect voor de natuur, het liefst biologisch en met in het vinificatieproces zo min mogelijk interventies en toevoegingen. Zo werken wij ook en dit levert voor mij de meest interessante en unieke wijnen op. 

– Wat vind je het leukste en wat vind je het moeilijkste aan het maken van jullie eigen wijn?

Het leukste is dat het zo afwisselend is. Er zijn zoveel verschillende aspecten die komen kijken bij wijnmaken. In de wijngaard, van het snoeien in de winter, tot het groenwerk in de zomer en in de cuvage het analyseren van de fermentatie, beslissingen maken op basis van smaak, kleur en geur. Het is elke dag anders en verveelt nooit.

Het moeilijkste is de onvoorspelbaarheid, bijvoorbeeld van het weer en klimaat. Het afgelopen jaar was een lastig jaar met regen afgewisseld met warme dagen. Alles (inclusief onkruid en schimmels) bleef maar groeien. Het compleet tegenovergestelde van 2020. Hier mee omgaan en hierop in spelen is soms moeilijk en kost veel tijd. 

Wijn van Domaine Lachat

– In november 2021 hebben jullie alweer de tweede wijnweek op Domaine Lachat. Hoe was de eerste wijnweek en wil je wat meer vertellen over de wijnweek in november?

De eerste wijnweek was erg geslaagd. Het is vooral een gezellige week waar we met een hele gemoedelijke sfeer wat meer te weten komen over het verbouwen en maken van wijn in de Beaujolais. Er worden natuurlijk heel wat verschillende wijnen geproefd. 

Het leukste moment van de wijnweek vond ik de 10-cru’s proeverij. Dit deden we in één van de mooiste wijngaarden van de Beaujolais, verstopt tussen de bossen op een prachtige helling in Fleurie. We combineerden een lekkere picknick lunch met het proeven van 10 verschillende Beaujolais wijnen. 1 uit elke cru, allen van hetzelfde jaar. Het leuke is dat iedereen zijn eigen favoriet heeft.

Een van de deelnemers had die week erna een examen van haar WSET-3 en op de laatste avond namen we nog even wat vragen door bij het kampvuur. 

Iedereen kan meedoen, het maakt niet uit of je al heel veel weet van wijn of helemaal niets. De sfeer is ongedwongen en relax en er zit denk ik voor ieder wel wat wils in. 

De wijnweek van 15 november 2021 valt precies in de week dat de Beaujolais nouveau uitkomt. Er zal zeker een proeverij inzitten van een aantal kwalitatieve primeurs en voor wie wil is er ook een beaujolais festival gaande waar er elke dag wel wat te doen is. Ik heb er in ieder geval al weer veel zin in! (toevoeging: ook deze tweede wijnweek was een groot succes!)

– Wat zijn jouw ultieme tips voor een bezoek aan de Beaujolais?

Op mijn ultieme ‘toeristen’ dag zou beginnen met een mooie wandeling door de wijngaarden. Bijvoorbeeld vanaf ons huis naar Côte de Py in Morgon. Gevolgd door een uitgebreide Franse lunch in één van mijn lievelingsrestaurants. Na een duik in het zwembad ga ik nog wat wijntjes proeven in één van de vele caveaus om vervolgens de BBQ aan te steken. 

Er zijn heel veel mooie plekken in de Beaujolais en wij ontdekken regelmatig nieuwe favorieten. Een lunch in dat restaurant is trouwens ook onderdeel van de wijnweek en ik hou nog even als verrassing waar dat is. 

Anne, ontzettend bedankt dat je zo uitgebreid de tijd hebt genomen om antwoord te geven op de vragen. Onwijs gaaf dat je jouw droom nu al leeft (en niet hebt gewacht op je vroege pensioen ;-)) en super mooi om te lezen dat je met zoveel passie jouw bed & breakfast met wijngaarden runt.

Last but not least!

Zoals ik aan het begin van de blog al heb beloofd, mag ik jullie als lezers van mijn blog een cadeau geven! Ben jij enthousiast geworden over de wijnweek op Domaine Lachat? De eerstvolgende wijnweek is van 1 t/m 5 april 2022. Vermeld je mijn naam bij jouw boeking, dan mag jij – gratis! – nog een extra nacht genieten op Domaine Lachat. Kom jij een dag eerder? Of blijf je na de wijnweek een nacht langer? Het is aan jou! Zo duurt jouw vakantie gratis een dagje langer!

Mijn naam is Laura Westerbrink en al van jongs af aan is reizen mijn passie. Al tijdens de middelbare school wist ik dat ik ‘iets in de reisbranche’ wilde doen. In 2016 kwam Personal Touch Travel op mijn pad en heb ik een aantal jaar met heel veel enthousiasme vele reizen samengesteld. In maart 2019 mocht ik op studiereis naar Zuid-Afrika. Daar ging het vlammetje branden: ik zou mij gaan specialiseren in wijngebieden en wijnreizen!
Wijngebieden hebben iets magisch en dat wil ik jou ook laten proeven!

Lees meer

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Iets ten zuiden van Dieren vind je Domein Hof te Dieren, wijngaard. Een plek waar passie en vakmanschap samenkomen, dat merk je meteen wanneer Youp Cretier begint te vertellen over zijn wijngaard. Net ten oosten van de Veluwe biedt deze wijngaard een heerlijke plek...

Domein Hof te Dieren, wijngaard

Domein Hof te Dieren, wijngaard

Wijn is echt niet alleen maar goed als het uit Frankrijk of Italië komt… In Nederland hebben wij namelijk ook mooie wijngaarden en geweldige wijnhuizen waar heerlijke wijn gemaakt wordt! Vorig jaar zijn we met een bus naar Hof van Twente geweest. Er waren meerdere...

Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente

Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente

Het is alweer even geleden, maar op zaterdag 24 september 2022 zijn we met een supergezellige groep met de bus naar Wijngaard Hof van Twente geweest. Wat begon als 'een leuk idee', werd een supergezellige en inspirerende miniwijnreis naar het altijd mooie en gezellige...

2 Reacties

 1. Irene

  Wat een inspirerend en gezellig verhaal, zowel over de streek als het eigen verhaal van Anne en Thijs. Je droom achterna en deze willen delen met andere wijnliefhebbers of ontdekkers. Ik word er enthousiast van…. Super tof ook van jou Laura om dit soort verhalen op te zoeken en uit te delen…. zoals al gezegd ik word er enthousiast van….

  Antwoord
  • Laura

   Wat een heerlijk bericht, dankjewel! En wat fijn dat je er enthousiast van wordt, dat is ook de bedoeling! 🙂 Super leuk!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.