2 onbekende wijnlanden die het bezoeken waard zijn
25 augustus 2020

Als je aan wijn denkt, denk je aan Frankrijk, Italië en Spanje. Misschien denk je ook wel aan Duitsland, Portugal of Zuid-Afrika. Maar wist je dat er in heel veel landen wijn gemaakt wordt?

Ik wil jullie meenemen naar 2 onbekende wijnlanden die ook zeker het bezoeken waard zijn! Om de wijnbouw, maar ook zeker om het land zelf. Want hoe mooi is het om bezoekjes aan wijngaarden te combineren met een rondreis door een bijzonder en misschien wel onbekend land?

Georgië

Afgelopen februari is mijn man in Georgië geweest voor zijn werk. Bij aankomst op de luchthaven van Tbilisi werd hij hartelijk ontvangen – mét een flesje wijn! Je zou het misschien niet zeggen, maar Georgië is een echt wijnland. Georgië claimt zelfs het oudste wijnland ter wereld te zijn.

Een warm welkom!

Het belangrijkste wijngebied van Georgië is Kachetië, gelegen in het oosten van het land. Georgische wijnen worden onder andere gemaakt met de Qvevri methode. Qvevri zijn grote aardewerken vaten die in de grond worden ingegraven of “gewoon” in de wijnkelders worden neergezet. Deze methode is sinds 2013 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst (immaterieel).

Misschien heb je 2 jaar geleden Wie is de Mol? wel gezien. Zij waren in Georgië en ik heb mij verbaasd over hoe mooi en veelzijdig dit land is. Vooral de prachtige natuur sprak mij ontzettend aan. Bezoek Vardzia, de grotstad, of ga naar de belangrijkste (niet natuurlijke) waterbron van het land, gelegen in Borjomi. Je kunt in Georgië met een huurauto rondreizen, of je laat je rondrijden door een auto met chauffeur/gids. Voor ieder wat wils!

Tbilisi

Mijn man is alleen in Tbilisi geweest, maar zijn reactie toen ik hem vroeg naar het eten en de wijn daar was: “Ik heb in Tbilisi alleen maar ontzettend lekker gegeten en gedronken! De mensen zijn er heel vriendelijk en ze willen je heel graag de lokale specialiteiten laten proeven. Dus laat je verrassen door deze keuken en de lokale wijn!”

Een aanrader dus, wanneer je eens een net andere (wijn)reis wilt gaan maken!

Uruguay

In Zuid Amerika zijn Chili en Argentinië de bekende wijnlanden. Maar wist je dat er in Uruguay ook wijn wordt gemaakt? De wijngaarden liggen hier verspreid over het hele land, maar de meeste vind je toch in het zuidwesten van het land. In het noorden valt veel meer regen, waardoor de kans op schimmelziekten heel erg groot is.
In Uruguay vind je blauwe en witte druivenrassen, maar in het land wordt er toch voornamelijk rode wijn geproduceerd. De meest bekende druif is de Tannat druif, van origine afkomstig uit Frankrijk.

Uruguay is niet groot, waardoor je in 1 reis ontzettend veel van het land kunt zien. Je kunt het land prima verkennen met een huurauto, de wegen zijn over het algemeen goed. Toch moet je wel goed opletten, want het kan zomaar voorkomen dat er iets of iemand de weg oversteekt… Het is geen bekende reisbestemming, waardoor het ook nog niet echt toeristisch is. Toch heeft het wel heel veel potentie!

Montevideo

De hoofdstad is Montevideo, gelegen in het zuiden van het land in een mooie baai aan zee. Het is direct ook de grootste stad van het land, bijna de helft van de inwoners van heel Uruguay woont in Montevideo. Ben je na een bezoek aan een drukke stad toe aan rust? Bezoek dan het bijzondere Cabo Polonio; gelegen in het zuidoosten van het land, richting de grens met Brazilië. Hier kom je de dagen door zonder luxe. Er is namelijk geen stromend water, geen elektriciteit en er is alleen wifi als er besloten wordt om de generator aan te zetten. Vrijwel niet, dus. Ohja, er zijn ook geen winkels en geen geldautomaat. Waarom zou je hier dan naartoe gaan? Zoals gezegd, voor de rust! Hier ga je echt even back to basic. En als je geluk hebt, zie je een prachtige sterrenhemel. Want ‘s avonds is het hier uiteraard pikkedonker!

Cabo Polonio

Ik ben benieuwd of jij al een van deze landen bezocht hebt? Of staan ze wellicht op jouw wensenlijstje?

Note: op het moment dat deze blog geschreven is (augustus 2020) is het uiteraard niet mogelijk om naar alle bestemmingen af te reizen. Laten we hopen dat dit in de nabije toekomst wel weer kan!

Mijn naam is Laura Westerbrink en al van jongs af aan is reizen mijn passie. Al tijdens de middelbare school wist ik dat ik ‘iets in de reisbranche’ wilde doen. In 2016 kwam Personal Touch Travel op mijn pad en heb ik een aantal jaar met heel veel enthousiasme vele reizen samengesteld. In maart 2019 mocht ik op studiereis naar Zuid-Afrika. Daar ging het vlammetje branden: ik zou mij gaan specialiseren in wijngebieden en wijnreizen!
Wijngebieden hebben iets magisch en dat wil ik jou ook laten proeven!

Lees meer

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Ontdek de grootste ommuurde wijngaard van Nederland

Iets ten zuiden van Dieren vind je Domein Hof te Dieren, wijngaard. Een plek waar passie en vakmanschap samenkomen, dat merk je meteen wanneer Youp Cretier begint te vertellen over zijn wijngaard. Net ten oosten van de Veluwe biedt deze wijngaard een heerlijke plek...

Domein Hof te Dieren, wijngaard

Domein Hof te Dieren, wijngaard

Wijn is echt niet alleen maar goed als het uit Frankrijk of Italië komt… In Nederland hebben wij namelijk ook mooie wijngaarden en geweldige wijnhuizen waar heerlijke wijn gemaakt wordt! Vorig jaar zijn we met een bus naar Hof van Twente geweest. Er waren meerdere...

Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente

Interview met… Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente

Het is alweer even geleden, maar op zaterdag 24 september 2022 zijn we met een supergezellige groep met de bus naar Wijngaard Hof van Twente geweest. Wat begon als 'een leuk idee', werd een supergezellige en inspirerende miniwijnreis naar het altijd mooie en gezellige...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.